Pogovorimo se o tonikih za obraz. Nekateri prisegajo nanje, drugi se jih izogibajo kot mačka vodi. Obstaja veliko napačnih predstav o tonikih za obraz v negi kože, zato bomo v tem blogu razbili tri pogoste tonik-mite.

 

1. Toniki izsušijo kožo

Ni res / delno res.

Vse je odvisno od tega, kakšne so sestavine. Nekateri toniki vsebujejo ogromno alkohola, nekateri pa tonik uporabljajo celo kot konzervans in topilo. Ker alkohol, zlasti v velikih količinah, kožo izsuši, bo končni rezultat brez dvoma izredno suha koža. Danes lahko izbiramo med različnimi toniki, na primer takšnimi, ki kožo pomirijo, spet drugi jo očistijo, ključna funkcija pri veliki večini tonikov pa je hidracija kože. Takšni toniki vsebujejo visok delež »vlažilcev«. Vlažilci pravimo kozmetičnim sestavinam, ki na različne načine vežejo vlago na kožo. Koža na splošno nima prav nobene koristi od suhe ali dehidrirane površine, zato je pomembno, da poskrbimo za primerno vlaženje. Za občutljivo in problematično kožo so izdelki, ki vsebujejo alkohol, pogosto pregrobi.

 

2. Cvetlične vode so enakovredne visokokakovostnim tonikom in tonikom, ki ne vsebujejo vode

Ni res.

Cvetlična voda je ravno toliko voda, kot povsem navadna voda. Razlika je v tem, da cvetlična voda vsebuje (pogosto precej majhne količine) raztopljene sestavine rastline, iz katere je bila proizvedena. Cvetlična voda seveda lahko vsebuje lastnosti določene rastline iz katere je bila pridelana, vendar je na koncu še vedno le voda.

Pogosto nas vprašate zakaj toniki za obraz sploh vsebujejo vodo?

Voda je preprosto odlično topilo za večino izdelkov pri negi kože. Zgoraj omenjena vlažilna sredstva in Laponie hidratantne sestavine so topne v vodi , kar pomeni, da potrebujejo vodo, da se raztopijo v izdelku.

“Navadna” voda je še najbolj varna izbira za občutljivo in problematično kožo. Cvetlična voda lahko vsebuje dišave in druge alergene, tonik na osnovi navadne vode pa je vsekakor varnejša izbira.

 

3. Vaša dnevna rutina za nego kože mora vsebovati tudi nanos tonika

Ni res.

Po uporabi primernega čistilca potrebuje koža hidracijo in negovalni izdelek, ki v kožo »zaklene« vlago (in pravilno zaščito pred soncem!!!). Funkcija kvalitetnega tonika je hidracija vaše kože. Za vlaženje kože je hidratantni tonik odlična izbira, a prav tako dobro nalogo bo naredil tudi kvalitetni vlažilni serum. V resnici gre za vprašanje kaj ustreza vaši koži in vašim potrebam. Pogosto tudi slišimo, da je ključna funkcija tonika dokončno čiščenje kože. Pa je to res? Običajno naj bi to pomenilo, da bo tonik po čiščenju koži pomagal povrniti naravni pH ali da bo »čiščenje« kože s tonikom odstranilo ostanke ličil. Tonik ni čistilec. Je vlažilno sredstvo, ki v najboljšem koži še hitreje povrne zdrav pH.

Na srečo lahko zdrava koža precej hitro in v celoti kar sama popravi svoj rahlo kisli pH. Poleg tega so danes čistila zasnovana na način, da so prijazna pH vrednosti kože in so dovolj učinkovita tudi sama.

 

Kaj si mislimo o tonikih za obraz

Ker se tudi sami spopadamo z občutljivo in problematično kožo, prisegamo na tonike. Laponie tonik za obraz je vrhunski izdelek za nego, ki kožo hidrira, pomirja, uravnava pH in jo neguje, ter je kot nalašč primeren za spopadanje z občutljivo in problematično kožo. Primer: površinsko suhi koži bo koristil nanos tonika, ki bo resnično povečal hidracijo. Laponie tonik je prav tako nekaj najboljšega za razdraženo kožo, ki potrebuje sprotno pomirjujočo nego tekom dneva, tudi po ličilih. Ključna sestavina Laponie tonika je ektoin – vsestranska sestavina, ki ponuja dolgotrajno hidracijo v kombinaciji z uravnoteženim pH, pomirjujočimi in negovalnimi lastnostmi. Ektoin je majhna in močna molekula, ki ščiti pred stresom, zato jo imenujemo tudi ekstremolit. Ekstremoliti ščitijo mikroorganizme in rastline, ki živijo v težkih in ekstremnih pogojih, kot so slana jezera, vroči izviri in puščave. Kemično gledano je ektoin ciklični derivat aminokislin. Prednosti ektoina pri negi kože so bile ugotovljene v številnih študijah »in vivo« (tj. Študijah, opravljenih na človeški koži), ki vključujejo dolgotrajno hidracijo, zmanjšano hrapavost kože, ščiti kožno bariero pred poškodbami in ima protivnetne in blagodejne, pomirjujoče lastnosti. Laponie ektoin proizvajajo z biotehnološko fermentacijo, iz gensko nespremenjenega seva bakterije Halomonas elongata.