Roke gor vsi, ki ste že kdaj zajtrkovali ovseno kašo. Ali pa kosmiče z mlekom. Poleg idealnega in hitrega obroka je oves tudi sestavina, ki koži zagotavlja popolno nego z vsemi vrstami koristnih hranilnih snovi. Hkrati blaži vnetja, se bori proti prostim radikalom in zadržuje vlago, ki kožo ohranja zdravo in čvrsto.

 

OVSENO OLJE

Ovseno olje je odlična izbira pri negi občutljive in problematične kože. Ima skoraj 50/50 razmerje med oleinsko in linolno kislino, redko povzroča neželene reakcije, ne maši por, hkrati pa mehča in pomirja kožo. Ima nekoliko gosto konsistenco, vendar pušča na koži lahkoten in svilnat, skoraj mat, občutek. Nerazredčeno olje je temno zlate barve, vendar se ob uporabi zbistri. V kozmetiki je prisoten kot mehčalec in balzam za kožo (kot večina olj), vendar ima dodatno zavidljivo korist: pomirjanja razdraženo kožo.

Ovseno olje je ena izmed Laponijevih najljubših sestavin, zato je dodan h kremi za obraz, k olju za obraz in k balzamu za vsestransko uporabo.

 

KOLOIDNI OVES

Najpogostejša oblika ovsa, ki jo boste zasledili v izdelkih za nego kože, je koloidni oves. Čeprav ta sestavina prihaja iz iste rastline kot oves v vaši kuhinjski omari, se je izkazalo, da se v vaši kožni rutini uporaba ovsa precej razlikuje. Koloidni oves je ustvarjen z drobnim mletjem in vrenjem ovsa, tako da ekstrahira žitne spojine in jih suspendira v vodi. Ta postopek ne samo, da izvleče vse zdravilne ugodnosti ovsa, ampak ta tekoča formulacija olajša absorpcijo vaši koži.

Raziskave so pokazale, da je koloidni oves učinkovit kot čistilno, vlažilo in protivnetno sredstvo – zato deluje čudežno na razdraženi in srbeči koži. Pomaga celo zaščititi kožno pregrado in preprečuje izgubo vlage, poleg tega pa ima tudi to čudežno lastnost, da absorbira ultravijolično svetlobo in s tem kožo uspešno varuje pred soncem. (Kljub temu morate še vedno nositi zaščito pred soncem in se ustrezno zaščititi tudi z SPF faktorji!)

Zaradi številnih zdravstvenih koristi si je koloidni oves prislužil mesto v vrsti izdelkov za osebno nego, od vlažilnih krem in losjonov, do gelov za tuširanje, negovalnih mask in čistilcev.