Natrijev PCA, bakreni PCA in cink PCA so vse PCA soli in se pogosto uporabljajo pri negi kože. Tu bomo razčlenili kaj in zakaj glede aminokislinskih derivatov, ki zadajo mogočen hidratantni udarec – ob sočasnem dodatku pomirjujoče, antibakterijske in protimikrobne nege kože, ki nadzorujejo sebum in krepijo kožno pregrado.

PCA soli so oblike soli L-pirolidona karboksilne kisline ali L-PCA in so derivati ​​aminokislin. Človeška stratum corneum, najvišja plast človeške kože, vsebuje visoko koncentracijo PCA in njegova vloga pri vlaženju kože in vzdrževanju NVF (naravnega vlažilnega faktorja), zlasti v kombinaciji z natrijem, je trdno uveljavljena. PCA so bile odkrite leta 1882 in od takrat široko raziskane.

PCA soli se pogosto uporabljajo pri negi kože, predvsem zaradi svojih hidratantnih lastnosti. Od samega vira soli (npr. bakra, cinka) imajo soli PCA tudi druge zanimive lastnosti: delujejo pomirjujoče in antibakterijsko, uravnavajo sebum… PCA soli so topne v vodi in delujejo v številnih vrstah izdelkov.

Najbolj razširjena PCA sol je natrijev PCA. Je med najmočnejšimi vlažilnimi sredstvi na voljo, z odlično sposobnostjo vezave vode, hkrati pa učinkovito zmanjšuje izušenost in luskavico. Najdete jo v Laponie kremi za obraz.

Cink PCA je cinkova sol L-PCA in je idealna sestavina za mastno, nečisto in razdraženo kožo. Poleg tega, da kožo hidrira, še uravnava nastajanje sebuma, krepi pregradno funkcijo kože, pomirja kožo in deluje proti aknam. Nahaja se v Laponie »Clarifying Treatment« – Antimikrobnem gelu za občutljivo kožo.

Baker PCA je bakrena sol L-PCA. Ima antimikrobne in adstringentne lastnosti (to pomeni, da koagulira vrhnje sloje kože in ustavlja manjše krvavitve), ter uravnava loj in se bori proti nečistočam. Baker PCA ima rahlo modro barvo. Podobno kot cinkov PCA je odlična sestavina za mastno in nečisto kožo, cinkov in bakreni PCA pa se pogosto uporabljata skupaj za dodatno sinergijo. Nahaja se v Laponie »Clarifying Treatment« – Antimikrobnem gelu za občutljivo kožo.

PCA soli v Laponie kozmetiki so rastlinskega izvora; nastanejo s ciklizacijo L-glutaminske kisline, pridobljene iz rdeče pese. Natrijev hidroksid, uporabljen v postopku, je sintetičen.